Det ljuva livet som uppfödare.

Varning!
Detta blir ett långt inlägg och handlar ytterst lite om valparna i sig.
Jag ska försöka få till ett inlägg om valparna nästa gång, jag lovar!

Godmorgon. Klockan är 5:37 när jag börjar skriva detta. Jag har nu varit vaken i en timme, och så här har morgonen sett ut hittills. Likt alla morgnar vaknar jag av ett gallskrikande. 6-7 valpar står och skriker i kör, en låter som om den sitter fast, även om jag – vid detta laget – vant mig vid att det är deras ”SLÄPP UT OSS!!!!” skrik så reagerar man instinktivt (läs: halvvaket) och rusar upp. Man samlar på sig sina kläder vid sängkanten och kommer ut i vardagsrummet. Idag var det Pärlan. Hon hade börjat klättra längs valplådans kant och kommit någon decimeter upp. Hon skrek. Jag lyfte ner henne. Hon började klättra direkt.

Jag gick in på toaletten, fick i alla fall kissat. Sen rigga upp galler så att valparna kan få komma ut från valplådan. Inte för stor yta än, dom är fulla med nattens kiss (eller ja, nattens.. jag var ju uppe och städade både kl 1 och 3 inatt.. men det hinner bli en del när alla trampar runt i de få pölarna som är). Så ju mindre yta dom får nu, desto mindre blir det att städa sen, innan dom torkat av sig tillräckligt på varandra för att anses ”rena” 😉

Jag klädde på mig resten, tofflorna var redan på. Började med att svabba upp kisset i valplådan, sedan byta vatten eftersom det stått sen igår kväll. Svabba en gång till med det rena vattnet, passa på att ta lite i ytan utanför valplådan, zick-zacka mellan valpar (som kastar sig på golvmoppen och hänger sig fast). Sedan är det dags att byta vatten igen, då börjar det lukta kiss. En till omgång i valplådan, nu känns den faktiskt ganska ren!

Dags att börja plocka upp bajshögar, så toapapper i ena handen och moppen i andra, plocka och torka. Nu har Rut vaknat. Hon står vid grinden och glor på valparna. Dom skriker. Min sambo och dotter sover så jag får be henne gå och lägga sig en stund så dom slutar skrika så mycket. Valparnas mat står på diskbänken och ska bara bli lite varmare innan dom ska få frukost.
Jag tar kiss-lådan och bär in på toaletten. Nu har valparna börjat protestera mot den lilla ytan dom har så jag låter dom komma in på toa och i köket med. Nu är dom nöjda!

Tvätta och spola rent kisslådan. Ställa den så den får rinna av. Ställa upp den igen efter att Josefin gått bakom och knuffat till den så den nästan välte. Rut står vid grinden igen. Valparna skriker. Jag släpper in Rut som går in i köket. 4 valpar hinner uppfatta var hon tar vägen och rusar dit för att äta. Rut vill också ha frukost. Valparna måste ha mat först.

Jag fixar valparnas mat och ställer ner den. Jag har tagit för lång tid på mig, några har blivit trötta. Dom kvicknar till av mat-ljudet men är lite för trötta för att äta. Måste lägga på minnet att Twiggy, Dash och Pärlan fick lite sämre förutsättningar, dom kanske inte har ätit lika bra som de andra. Dom får tillgång till Rut ensamma sen, så dom får i sig något vettigt.

Mata Rut. Släppa ut henne. Gå ner i källaren och hämta de nytvättade fällarna och bädden. Lägga ner dom i valplådan (ska bara städa upp 2 kisspölar först). Ta de tröttaste valparna, torka av dom och lägga dom i bädden. Ta resten och göra samma procedur. Rut vill komma in, en valp står och skriker efter henne. Scooby. Han som ätit av både henne och frukosten.. Torkar honom och lägger in honom med. Diskar matskålen, ställer den på tork. Städar upp matresterna på golvet och svabbar av det.

Dags att byta vatten i hinken igen. En sista tork, sen.. sen är jag klar. Är det sant?! Ja, jag känner en skön känsla av att vara färdig.

Just det, bloggen ska uppdateras. Får idén till detta inlägg, men får direkt en känsla av ”Hur kul är det att läsa för valpspekulanterna?” inte alls. Men jag är lite egoistisk och skriver för min egna del idag. Tänker att jag ska ge dom lite extra bilder och filmer på sociala medier idag som kompensation.

Normalt sett vaknar dottern runt skedet med avtorkning av nyätna valpar. Då hinner jag knappt bli helt klar innan livet som mamma börjar. Andas, nej det hinns liksom inte med just nu. Idag hann jag sitta här med bloggen en stund. Det är andas för mig.

Livet som uppfödare är ett heltidsjobb, ett lite intensivt sådant. I alla fall dessa stunder. Innan jag börjar jobbet vid 8 hinner jag med en sådan här runda till (minus mat), sedan en vända på lunchen (inkl. mat). Det är skönt att dom sover och klarar sig själva fint däremellan.

Och för er som noterade att Frank inte omnämns i texten så beror det på att han stensov igenom allt. I soffan, en knapp halvmeter från valplådan. Han bara snarkar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *