Nyårsutmaning

I december såg jag någon reklam för en online nyårsutmaning som anordnades. Det kostade 100kr att delta, och då skulle alla som genomförde utmaningen få en rosett. Jag tyckte det lät som en kul grej; Man fick 4 moment som man skulle genomföra, filma och publicera i en grupp, där momentet kollades och godkändes.

Jag anmälde mig och Frank. Jag vet inte hur jag tänkte riktigt, men minns tankar som ”Åh, nu kommer vi igång med träningen, nu ska jag och Frank bli ett team, man kan lära gamla hundar sitta även om dom aldrig någonsin kunnat gå att träna. När dom är 8 är dom som mest inlärningskunniga. Jag minns det här med träning, jag vet hur man lär in moment. Efter denna utmaning kommer vi vara redo för att träna mer och till sommaren är vi ute på lydnadsplan. Vilken grej om jag kan lära Frank allt detta, på en månad, han som aldrig lärt sig något vettigt på alla gånger vi tränat.” ..någonstans där den kursiva texten börjar var väl där jag slutade tänka. Hade jag tänkt vidare så hade jag nog hört hur omöjligt det låter.

Frank är otroligt lyhörd. Han har en så kallad ”will to please” och när man ber honom göra saker så ser man på hela honom att han tänker ”vad menar du, vad vill du att jag ska göra?” men istället för att prova sig fram så står han stilla med tom blick, halvöppen mun och ena tassen lite lyft. Redo.. men han vet inte för vad.
Jag har tränat honom under hans första tid hos mig, under flera år faktiskt. Jag var väldigt aktiv med klickerträning förr bland annat. Men det är få saker som han faktiskt lärt sig. Han kan sitt namn.. det betyder antingen ”kom hit, gå undan, lägg dig, sluta tigg, stå still” eller ”du är bäst, grymt jobbat, sluta hångla”. (beroende på hur det uttalas).

Nåväl. Utmaningen var 4 enkla moment.. tyckte jag.
Runda – Hunden ska runda valfritt föremål på kommando.
Hinder – Hunden ska hoppa över valfritt hinder på kommando.
Apport – Hunden skall ta valfritt föremål från valfri plats och hålla i munnen minst 3 sek.
Godissök – Hunden ska leta godis.

Jag minns inte om det var exakt så här dom benämnde momenten, men det är i grund och botten det som skulle genomföras. Jag gick all in och första dagarna tränade vi ”Runda” på vår flaggstång varje dag. Frank såg lika förvånad ut varje gång. Jag lyckades till slut få honom att fatta. Man såg på honom att den där tomma blicken plötsligt kom till liv, han tittade på flaggstången, på mig, som uppmuntrade med ett leende, och så sprang han runt. Massa beröm och belöning. Tillbaka till ursprungsposition och så sa jag kommandot igen. Tom blick. Stilla hund. ”Vad vill du att jag gör?”

Fruktansvärt påfrestande för ett tålamod som är så litet att det knappt går att skåda med mikroskop….

Vi ska ge oss på nästa moment. Jag får återkomma om det går bättre. Godissök är i alla fall en sak som jag vet att han klarar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *